ЗАВИЧАЈНО УДРУЖЕЊЕ ПУСТОРЕЧАНА

Клуб Пусторечана у Нишу

почетна насеља наши људи писма
о нама привреда ствараоци слике
Пуста Река догађаји млади контакт

ВУЈАНОВО - VUJANOVO

Вујаново је старо српско село и помиње се у записима дубровачких трговаца још у петнаестом веку. У делу атара села "река" постоје зидови старе цркве, а у близини има пуно видљивих остатака насељеног места.  Данашње становништво села је углавном насељено после српско-турског рата 1878 године породицама са Власине (Црвена Јабука, Црна Трава) и из Гусиња. Иначе, село Вујаново, поред "село" има и две махале, Тврдаци и Гусинци. По попису из 1953 године, Вујаново је имало 62 куће-домаћинства и 385 становника. По попису из 2000 године у селу има 36 домаћинства са 78 становника, а сада још мање. У селу је до шесдесетих година радила четворогодишња основна школа, али сада је остала само зграда школе.

Земљиште села захвата 642 хектера површине, а највише је шума и ливада. Поред села протиче Вујановска река, која настаје од Ивањске и Бориначке реке. Село Вујаново се граничи следећим селима: Оране, Ивање, Добра Вода, Магаш, Брестовац, Славник, Речица и Лозане. У правцу запада село надвисују висови планине Радан, а посебно се истиче Петрова Гора. Са источне стране доминира Речичка Чука, која заклања видик ка долини Пусте Реке. Село Вујаново у свом атару има следеће делове: Језеро, Ширине, Браниште, Река, Црквиштве, Отрсинац, Јесенов рид, Прекидел, Подлозје, Ливаде, Бара, Село, Гусинци, Тврдаци. Река има и Големи Вир, где смо сви научили пливање.  

У селу Вујанову је рођен народни херој другог светског рата Стојан Љубић, који је погинуо децембра 1943 године у Косанчићу.

На Фејсбуку можете погледати нашу ГРУПУ ВУЈАНОВО и придружити се:

https://www.facebook.com/groups/vujanovo/?ref=bookmarks

написао Стојан Станјевић, али се очекује допуна садржаја текста.